h1

Σε ποιον ανήκει το φεγγάρι;

Δεκέμβριος 11, 2008

moon1Σχεδόν 40 χρόνια μετά την τοποθέτηση της αμερικανικής σημαίας στη Σελήνη, μια παγκόσμια έκρηξη δραστηριότητας για την κατάκτηση του πιο μακρινού συνόρου έχει κάνει κάποιους να αναρωτιούνται για την ιδιοκτησία στο Διάστημα. Η Ινδία, η Ιαπωνία και η Κίνα κάνουν κύκλους αυτή τη στιγμή γύρω από τη Σελήνη με τα αντίστοιχα διαστημόπλοιά τους – και την επόμενη χρονιά ακολουθεί το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA. Έπειτα, υπάρχει και το Google Lunar X Prize, ένας διαγωνισμός 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την πρώτη ομάδα που θα στείλει ένα ρομπότ στη Σελήνη με ιδιωτικά κονδύλια, το οποίο θα περπατήσει περίπου πεντακόσια μέτρα και θα μεταδώσει βίντεο, φωτογραφίες και δεδομένα πίσω στη Γη.

Και τα νομικά επαγγέλματα βλέπουν την απαρχή μιας νέας νομοθεσίας.

Εξωγήινα μεσιτικά γραφεία

Οι νόμοι έχουν την τάση να στηρίζονται σε πράξεις που έχουν προηγηθεί. Από την στιγμή που δεν υπάρχει προηγούμενο σε κάτι που να μοιάζει με σεληνιακή νομοθεσία, κάποια αναζητούν προτάσεις από τον τομέα της θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, τη χρήση των ορυκτών του πυθμένα της θάλασσας, που βρίσκονται εκτός των εθνικών υδάτων μιας χώρας. Τέτοιου είδους πολύτιμες πρώτες ύλες θεωρούνται από ορισμένους Κοινή Κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία δεν υπόκειται σε εθνικούς περιορισμούς.

Θα μπορούσε η ιδέα της Κοινής Κληρονομιάς να αποτελέσει τη βάση για μια Σεληνιακή Συνθήκη;

Ο Virgiliu Pop είναι ένας ειδικός ερευνητής της Ρουμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Εδώ και χρόνια εξετάζει τις νομικές παραμέτρους στον τομέα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στο διάστημα και το νέο του βιβλίο με τίτλο «Who Owns the Moon? – Extraterrestrial Aspects of Land and Mineral Resources Ownership» (εκδόσεις Springer, 2008) κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Ο Pop ερευνά τα στοιχεία που έχουν διαμορφώσει το νόμο της εξωγήινης ιδιοκτησίας και τους κανόνες που εκφράζουν αυτό το νόμο. Και κατά την άποψή του, οι συνθήκες και οι κανόνες που αφορούν στα δικαιώματα ιδιοκτησίας του γήινου κόσμου είναι κάπως περιορισμένα, αποτυγχάνοντας να καθορίσουν ακόμα και βασικά στοιχεία, όπως ο ορισμός του αστρικού σώματος.

Ο Pop υποστηρίζει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία σε βάρος της κοινής ιδιοκτησίας.

«Παρά τα ευγενή ιδανικά της ισότητας και της φροντίδας για τους μη έχοντες, το παράδειγμα της Κοινής Κληρονομιάς σε σχέση με τη Σεληνιακή Συνθήκη έχει περισσότερα ελαττώματα σε σχέση με τα κέρδη του», δήλωσε ο Pop στο Space.com.

«Η αναίρεση του αξιώματος της Κοινής Κληρονομιάς δεν σημαίνει, παρόλα αυτά, ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα μείνει, ή πρέπει να μείνει πίσω, καθώς διανύουμε τη διαστημική εποχή», συμπλήρωσε. «Η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία είναι ζωντανά παραδείγματα που δείχνουν ότι μια αναπτυσσόμενη χώρα μπορεί, με την δική της προσπάθεια, να εισέρθει στο κλαμπ των ταξιδιωτών του διαστήματος. Αντί να εξαρτώνται από τις προσπάθειες των παλαιότερων ταξιδιωτών του διαστήματος, οι μη έχοντες θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις ελάχιστες οικονομικές πηγές τους σε μια κοινή διαστημική υπηρεσία ή σε τοπικές διαστημικές υπηρεσίες και να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση του διαστήματος για λογαριασμό τους.»

Το Συνοριακό Παράδειγμα

Το Συνοριακό Παράδειγμα, από την άλλη μεριά, έχει αποδείξει την αξία του στον πλανήτη μας, προσθέτει ο Pop, και το πιθανότερο είναι να συμβεί το ίδιο και με τους εξωγήινους κόσμους.

«Η παραχώρηση δημοσίων κτημάτων είναι πολύ πιθανό να μεταμορφώσει τη σεληνιακή έρημο με τον ίδιο τρόπο που μεταμόρφωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα», είπε. «Το διάστημα είναι όντως ένα καινούριο σύνορο που επιζητά τον ατομικισμό και όχι τη συλλογικότητα, ενώ οι προκλήσεις που θέτει πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ευνοεί τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας.»

Πολλά απομένουν προς συζήτηση και ίσως να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις από διάφορα έθνη, φυσικά, καθώς η διαστημική νομοθεσία θα εξελίσσεται με τον καιρό.

«Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας προσφέρουν μια χρήσιμη ώθηση και, πολύ πιθανό, αποτελούν προϋπόθεση για την εξέλιξη στην ανάπτυξη των εξωγήινων κόσμων», δηλώνει. «Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα μπορούσε να γίνει πιο ευεργετική για την ανθρωπότητα, σε σύγκριση με την εναλλακτική λύση της παραμονής των εξωγήινων κόσμων χωρίς εξέλιξη.»

Η σφαίρα της σταθερότητας

Ο Pop πιστεύει πως οι νέες τάσεις στην ιδιωτικοποίηση των διαστημικών αποστολών και η σχεδιασμένη επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη θα αλλάξουν το ζήτημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στο διάστημα «από τον τομέα των Βυζαντινών συζητήσεων στη σφαίρα της σταθερότητας.»

Πέρα από τη Σελήνη, ο Pop αναλογίζεται επίσης στο βιβλίο του κατά πόσο οι αστεροειδείς και οι κομήτες αποτελούν αμετακίνητες προεκτάσεις γης που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν νομικά. Ή, αν αποτελούν «αιωρούμενα, κινούμενα αγαθά», ικανά να συλληφθούν και να περιοριστούν για να μετατραπούν σε ιδιοκτησίες;

Ο Pop προτείνει μία ενωτική φράση στους ταξιδιώτες του διαστήματος: «Έθνη του κόσμου ενωθείτε – δεν έχετε να χάσετε τίποτα πέρα από τις αλυσίδες της βαρύτητας… οι ουρανοί είναι ορθάνοιχτοι.»

Πηγή: LiveScience.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: