h1

Η μνήμη μας είναι μεγαλύτερη και καλύτερη απ’ όσο περίμεναν οι επιστήμονες

Δεκέμβριος 4, 2008

Αν έχετε κουραστεί να ακούτε για χαμένες αναμνήσεις, μία έρευνα το Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης για το πόσο καλή είναι στην πραγματικότητα η οπτική μνήμη θα σας κάνει να αναθαρρήσετε.

Η ψυχολόγος Aude Oliva και ο τελειόφοιτος Timothy Brady άντλησαν έμπνευση από την περίφημη έρευνα του Lionel Standing, που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η μελέτη του Standing έδειξε ότι ένας άνθρωπος, μετά από την παρακολούθηση 10.000 εικόνων, μπορεί να κοιτάξει ζευγάρια φωτογραφιών και να θυμηθεί ποιες από αυτές είχε δει προηγουμένως, με ακρίβεια 83%. Αν και απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους έναν μεγάλο αριθμό εικόνων, η μελέτη δεν εξέτασε τον βαθμό της λεπτομέρειας αυτών των εικόνων που μπορούσαν να θυμηθούν.

Αυτό ήθελε να ελέγξει η Oliva. Η ομάδα της ζήτησε από εθελοντές, ηλικίας από 18 ως 35, να συμμετάσχουν σε ξεθεωτικό τεστ μνήμης. Μέσα σε ένα διάστημα πέντε ωρών, ο κάθε εθελοντής παρακολουθούσε μία οθόνη καθώς αυτή εμφάνιζε 3.000 φωτογραφίες κοινών αντικειμένων – όπως είναι τα κατσαβίδια, τα γλυκά και τα κινητά τηλέφωνα – για μόλις 3 δευτερόλεπτα την κάθε μία. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να προσπαθήσουν να θυμηθούν όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσαν.

Ύστερα από ένα διάλειμμα 20 λεπτών, οι ερευνητές τους έδειξαν φωτογραφίες ανά ζεύγη και οι εθελοντές έπρεπε να δηλώσουν πότε είχαν δει κάποια από αυτές προηγουμένως. Παρόλα αυτά υπήρχαν πολλά περισσότερα προς εξέταση σε σχέση με τη μελέτη του standing. Οι εθελοντές έπρεπε να θυμηθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες των εικόνων για να θεωρηθεί σωστή μία απάντησή τους. Για παράδειγμα, έπρεπε να καθορίσουν όχι μόνο ότι είχαν δει ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά και το κατά πόσο αυτό ήταν ενεργό ή κλειστό.

Ο Brady ανέφερε πως πριν τη διενέργεια της μελέτης, τα τέσσερα μέλη της ερευνητικής ομάδας έπρεπε να κάνουν γραπτές προβλέψεις για το ποσοστό επιτυχίας των εθελοντών. Αν και όλοι πίστευαν πως οι εθελοντές θα μπορέσουν να θυμηθούν, για παράδειγμα, ότι είχαν δει ένα γλυκό, κανείς δεν περίμενε ότι οι εθελοντές θα θυμούνται και τις μικρές λεπτομέρειες.

«Όλοι συμφωνήσαμε πως σχεδόν κανείς δεν θα μπορούσε να θυμηθεί όλες τις λεπτομέρειες από όλα τα αντικείμενα», λέει ο Brady. «Αλλά στην πραγματικότητα κατάφεραν να κάνουν ακριβώς αυτό».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές είχαν δίκιο σε ποσοστό 90%.

Αν πιστεύετε ότι οι εθελοντές ήταν σπουδαστές του MIT και κατά πάσα πιθανότητα είχαν καλύτερη μνήμη από τον μέσο άνθρωπο, κάνετε λάθος. Η Oliva λέει ότι ήταν μέλη της τοπικής κοινότητας από κάθε κοινωνική πτυχή. Αν αυτά τα αποτελέσματα σας εκπλήσσουν, φανταστείτε τι έπαθαν οι επιστήμονες. Άλλωστε, αν είχαν ποντάρει χρήματα σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, θα ήταν όλοι χαμένοι.

«Αναμφίβολα άλλαξε την άποψή μου σχετικά με το τι είναι εφικτό με τη μνήμη», λέει ο Brady.

Συμβουλές για καλύτερη μνήμη

Αν, όμως, οι άνθρωποι θυμούνται τόσο καλά τις λεπτομέρειες, για ποιο λόγο ξεχνούν απλά πράγματα, όπως τη θέση του παρκαρισμένου αυτοκινήτου τους; Η Oliva λέει ότι το κλειδί βρίσκεται στο να προσπαθούμε να κοιτάζουμε πραγματικά. Άλλωστε, στη μελέτη οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να προσπαθήσουν να θυμηθούν όσα περισσότερα μπορούσαν.

«Δώστε προσοχή στις οπτικές λεπτομέρειες. Προσέξτε αληθινά που βάζετε τα κλειδιά σας, που παρκάρετε το αυτοκίνητό σας», συμβουλεύει η Oliva.

Και συμπληρώνει: αν ξοδέψετε αυτές τις παραπανίσιες στιγμές για να επικεντρωθείτε σε λεπτομέρειες και χρησιμοποιήσετε την οπτική σας μνήμη, θα σωθείτε από τις ενοχλητικές απώλειες της μνήμης. Στο μέλλον, η Oliva σχεδιάζει να διεξάγει μελέτες οπτικοποίησης του εγκεφάλου για να δει πώς ο εγκέφαλος κωδικοποιεί αυτές τις τεράστιες ποσότητες λεπτομέρειας στη μνήμη.

Πηγή: Sciencentral

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: