h1

Τα παιδιά γίνονται η πιο πρόσφατη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας

Νοέμβριος 12, 2008

merry-go-roundΕίδατε ποτέ παιδιά να παίζουν σε μια παιδική χαρά και σκεφτήκατε: «αν μπορούσα μόνο να τιθασεύσω την ενέργειά τους;» Αυτό ακριβώς σκέφτηκε μία ομάδα Αμερικανών εφευρετών με οικολογική συνείδηση και μετέτρεψαν τον εξοπλισμό που βρίσκει κάποιος στις παιδικές χαρές σε συστήματα που παράγουν ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με την Karen Cavanaugh, γενική διευθύντρια της Saber Technical, μιας εταιρίας με έδρα τη Νέα Υόρκη που σχεδιάζει και κατασκευάζει εξοπλισμό για παιδικές χαρές που μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό, τα όργανα είναι εξοπλισμένα με εναλλακτήρες και γρανάζια που, όταν ενεργοποιούνται, μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Για παράδειγμα, αν τα παιδιά περιστρέφουν ένα «γύρω-γύρω όλοι» που έχει σχεδιαστεί για να αντλεί νερό από κάποιο πηγάδι, η περιστροφική κίνηση του όργανου στέλνει ισχύ σε έναν εναλλακτήρα ο οποίος στην συνέχεια μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα σε μια αντλία αποστράγγισης. Από εκεί η αντλία αποστράγγισης σπρώχνει το νερό μέσα από υπόγειους σωλήνες σε μια δεξαμενή, η οποία είναι τοποθετημένη στην κορυφή ενός πύργου. Το καθαρό νερό μπορεί στην συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, για τις αποχετεύσεις ή για την άρδευση άνυδρης γης.

Ο «παιδικός» ηλεκτρισμός μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε μπαταρίες και να ενισχυθεί από γεννήτριες ηλιακής ενέργειας για να χρησιμοποιηθεί στην συνέχεια ως πηγή εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού.

Όμως, πως αντιδρούν τα παιδιά μπροστά σε αυτές τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας;

«Μιλάμε για μικρά παιδιά», λέει ο John Mason, ένας από τους ιδρυτές της Saber Technical. «Τρέχουν αρκετά γρήγορα για να κάνουν τα φωτάκια (της γεννήτριας) να ανάψουν. Οι συσκευές τους προσφέρουν μία οπτική ανταμοιβή».

Την ώρα που αρκετά ιδιωτικά σχολεία στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις «παιδικές χαρές ενέργειας» που τους δώρισε η Saber Technical για να έχουν ενέργεια στις εγκαταστάσεις τους, ανάλογα σχέδια ετοιμάζονται για την Ινδία, την Αϊτή, την Δομινικανή Δημοκρατία και πιθανά το Αφγανιστάν.

Ένα σχέδιο που προορίζεται για κάποιο σχολείο στην Τανζανία θα αλλάξει κυριολεκτικά τις ζωές των παραπάνω από 600 παιδιών που το παρακολουθούν. Αυτή τη στιγμή οι μαθητές του σχολείου Sinai στο Babati αναγκάζονται να περπατήσουν 5 χιλιόμετρα για να έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό. Αναγκάζονται επίσης να μελετούν σε αίθουσες χωρίς ηλεκτρισμό, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως αποθήκες. Μετά την κατασκευή της νέας τους παιδικής χαράς, τα παιδιά όχι μόνο θα απολαμβάνουν καθαρό νερό που θα αντλείται από τα όργανα, αλλά θα έχουν και αρκετό αποθηκευμένο ηλεκτρισμό για να φωτίζουν τις αίθουσες διδασκαλίας τους.

«Δεν έχουν τρεχούμενο νερό στο σχολείο», εξηγεί ο Clive Shiret της Livingstone Tanzania Trust, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης. «Δεν έχουν εγκαταστάσεις υγιεινής. Αυτό λοιπόν θα μας επιτρέψει να κάνουμε το μέρος πολύ πιο υγιεινό και βασικά να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής των παιδιών.»

Σύμφωνα με έναν δάσκαλο στο σχολείο Woodlands Hills Montessori της Νέας Υόρκης, όπου μία παιδική χαρά παραγωγής ηλεκτρισμού βρίσκεται ήδη υπό λειτουργία, όλα έχουν να κάνουν με ορισμένες βασικές αρχές: «Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στο σχέδιο, και από που να αρχίσει κανείς καλύτερα αν όχι από τις βασικές ανάγκες. Ξεκινάμε με το νερό επειδή είναι βασικό συστατικό της ζωής.»

Άραγε πρέπει οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων να αρχίσουν να βλέπουν τα παιδιά σαν φυλακισμένα χάμστερ μέσα στους τροχούς που παράγουν ηλεκτρισμό;

«Το μόνο που κάνουν είναι να αποθηκεύουν ενέργεια», λέει μία προσεκτική Cavanaugh. «Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μάθουν αυτά τα παιδιά ότι είναι η δική τους ενέργεια που θα δώσει λύση στα προβλήματα. Το όργανο με το οποίο παίζουν κάθε μέρα είναι το ίδιο όργανο με αυτό που παίζουν κι άλλα παιδιά σε όλο τον κόσμο.»

Οι γονείς δείχνουν να συμφωνούν, λέει η Kris Gernert-Dott, μητέρα δύο μαθητών του δημοτικού στο σχολείο Montessori: «Μέσα από αυτό το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρισμού και νερού… οι κόρες μου έχουν πάρει το έναυσμα να σκέπτονται με τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να γίνει καλύτερος.»

Φυσικά, όπως κάθε σχέδιο παραγωγής ήπιας ενέργειας υπάρχει πάντα το ρίσκο της εκμετάλλευσης στην ελεύθερη αγορά. Όμως στην περίπτωση των παιδικών χαρών παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν υπό εποπτεία, μια τέτοια πιθανότητα μοιάζει ιδιαίτερα μικρή. Ένας εργολάβος οικοδομών στη Νέα Υόρκη, ο David Canfield, που εργάστηκε για την κατασκευή της παιδικής χαράς στο σχολείο Montessori, είπε: «Είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να μοιραστούν κάτι κοινό. Η παιδική χαρά λειτουργεί σε πολλά επίπεδα που περιλαμβάνουν τον επιστημονικό, τον οικολογικό και τον πολιτιστικό χώρο. Φυσικά αν κάποιος αρχίσει να χρησιμοποιεί τα παιδιά και τις παιδικές χαρές για να εξορύξει διαμάντια, αυτό θα είναι λάθος.»

Όμως αυτό που είναι το σημαντικό με τις παιδικές χαρές που παράγουν ενέργεια είναι ότι όχι μόνο προσφέρουν πρόσβαση σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός, αλλά και ότι μπορούν να γεφυρώσουν το πολιτισμικό χάσμα.

Πηγή: Russia Today

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: